top of page
IMG_1955.jpg

Nordlys IPL

Har du pigmenteringar, ytliga kärl eller oönskad hårväxt? Eller vill du kanske bara ha en hudföryngrande behandling? Då har du hittat rätt! Vi på Hudterapeuten C erbjuder IPL-behandling för olika behov.

Nordlys IPL: Image

Nordlys IPL - Permanent hårborttagning

IPL (intensivt pulserat ljus) är en skonsam och mångsidig ljusbehandling. Det högintensiva ljuset från IPL-maskinen avger pulser mot hårsäckarna där melanin (pigment) i håret absorberar ljuset och omvandlar det till värme. Målet är inte själva hårstrået i sig utan proteinet och stamcellerna i hårsäcken. För att håret inte ska växa tillbaka måste proteinet i hårsäcken förstöras och detta kan endast ske vid mycket hög värme, minst 72 grader. Med för lite pigment i hårstrået kan vi inte uppnå den höga temperaturen och resultatet uteblir. Gråa, vita, röda och ljusblonda hårstrån svarar därför eventuellt inte på IPL-behandling.

Det finns många olika IPL-system med varierande prestanda. Vi på Hudterapeuten C har valt att jobba med IPL-systemet Nordlys från Candela Medical. Nordlys har snabbt blivit populär och används över hela världen. Systemet har en unik patenterad teknologi, Dual Mode Filtering, där potentiellt skadliga våglängder och våglängder som bara hettar upp vattnet i huden filtreras bort. Systemet är dessutom den första icke-laser som använder sub-millisekunder pulser, dvs. kortare än en 1000-dels sekund-pulser. Effekten av dessa pulser är otroliga resultat på bland annat blodkärl och hudföryngring. Nordlys är även flera gånger snabbare för hårborttagning jämfört med tidigare IPL-modeller. Kliniska studier har visat mycket goda behandlingsresultat med Nordlys.
Nordlys IPL används på fem svenska universitetssjukhus och flera stora hudvårdskliniker - bland annat Akademikliniken.

Nordlys IPL: Service

Nordlys IPL - Hudföryngring, pigmenteringar, ytliga kärl och acne

Nordlys IPL är kliniskt bevisat säker och används effektivt även för hudföryngring (photo rejuvenation), borttagning av ytliga kärl och pigmenteringar samt behandling av acne. Tekniken fungerar genom att avge ett högintensivt ljus som riktar sig mot ytliga kärl och pigmenterade områden. Åldersfläckar och pigmenteringar innehåller melanin och rodnader i huden innehåller hemoglobin. Ljuset absorberas av melaninet i det pigmenterade området och den värmereaktion som uppstår bryter ner melaninet i keratinocyterna. Ljuset absorberas också av de ytliga blodkärlen i huden. Värmereaktionen bidrar till att blodkärlen koagulerar, proteinet i kärlens vägg förstörs och kollagenproduktionen stimuleras. En solskadad hud är optimal att behandla med Nordlys IPL.


Ett decennium med beprövade resultat, tusentals nöjda användare och miljontals nöjda kunder har placerat Nordlys bland världens absolut bästa system för kärl och pigmentering.

Hur många behandlingar behövs?

För permanent hårborttagning behövs vanligtvis upp till 6 behandlingar. Hårstrån växer i tre olika faser, därför förstörs inte alla hårstrån vid första behandlingen. Det är nämligen bara hår som är i tillväxtfasen som kan förstöras under en IPL-behandling. För att hårstråna ska hinna byta fas är det därför viktigt att vänta mellan behandlingarna. Beroende på område och hårväxt är det lite olika hur länge man ska vänta, men generellt ska det gå 4-6 veckor mellan varje behandling. För en del områden behövs längre tid mellan behandlingarna.

För hudföryngring och borttagning av pigmenteringar/ytliga kärl behövs i genomsnitt 1-3 behandlingar med 4 veckors mellanrum för bästa resultat.

Att tänka på inför behandlingen

Plocka, tråda eller vaxa inte håret 4 veckor innan din behandling. Du kan raka håret, gärna 1-2 dagar innan behandlingen.
Undvik att sola 4 veckor innan behandling men även mellan behandlingarna om du ska fortsätta göra IPL. Använd alltid SPF 50 om du ska vistas i solen.
Applicera ingen brun utan sol eller andra produkter på området innan din behandling.

Vem är lämplig för behandling med IPL?

Nordlys jobbar på hudtyp 1-4. Det optimala är en ljus hy med mörka hårstrån för att få så bra resultat som möjligt. En mörkare hy med mörka hårstrån går också att behandla. Men det krävs ofta fler behandlingar eftersom vi måste vara mer försiktiga för att inte bränna huden. Även en ljus hy med inte lika mörka hårstrån går att behandla. Men då behövs fler behandlingar eftersom ljusare hårstrån inte absorberar ljus lika lätt som mörka strån.
Gråa, vita, röda och ljusblonda hårstrån svarar inte på behandlingen eftersom det saknas melanin som kan absorbera ljuset.

Om du har någon av följande kontraindikationer ska du inte genomgå en behandling med IPL

 • Tidigare hudtumörer

 • Gravid och ammar

 • Diabetes typ 1 eller svår diabetes typ 2

 • Infektion i behandlingsområdet

 • Tendens att bilda keloidärr

 • Solbränd hud

 • Tidigare reagerat med hyperpigmentering (t.ex vid ärr eller brännskada)

 • Stora åderbråck 

 • Vitiligo

 • Fotosensitiva läkemedel

 • Acnemedicin

 • Antibiotika senaste 4 veckorna

 • Epilepsi

 • Strålbehandling eller cytostatika

Nordlys IPL: FAQ

Prislista

Var vänlig och besök vår sida på bokadirekt.se för prisuppgifter.

Nordlys IPL: Lista
bottom of page